Bo i Lund


Ett pressmeddelande trillade in.. by Olof
april 2, 2008, 7:52 e m
Filed under: Uncategorized

Igår fick jag detta pressmeddelande på mailen. Det faktum att pressmeddelandet är daterat till den 1 april kan ha betydelse, men kravet på en rimlig hyra är giltigt året runt!

“Vi går studenterna tillmötes”
AFB genomför generell sänkning av hyrorna

AF Bostäder beslutade på gårdagens styrelsemöte att sänka hyrorna för en majoritet av bostadsbeståndet – en förändring som rör över 85 % av AFB:s hyresgäster.
– Vi har en haft en kontinuerlig dialog med studenterna och har tagit till oss av kritiken mot de senaste årens höjningar. Med dagens hyressänkning hoppas vi bidra till en förstärk-ning av studenternas svaga ekonomi, säger Sven Rolfsson, VD för AF Bostäder.

Dagens beslut innebär att AFB:s hyresgäster kompenseras för de senaste tre årens hyreshöj-ningar. 2005-2008 har förhandlingarna med Hyresgästföreningen inneburit att hyrorna ökat med i snitt 3,5 % per år, totalt 10,5 %. I rena pengar rör det sig om 350-400 kr i månaden för ett korridorboende och 450-550 kr i månaden för lägenhet.
– Beslutet gör AFB unikt i Studentsverige: vi visar att det är möjligt att erbjuda ett högkvalitativt boende och samtidigt sänka hyrorna, fortsätter Sven Rolfsson.
– Vår styrka ligger i att vi är ett studentägt bolag. Vi är glada över att nu kunna sätta press på övriga studentboenden runt om i landet att genomföra liknande åtgärder.

Från studenthåll är reaktionerna positiva. Eric Hannesson från Lunds Universitets Studentkårer (LUS) säger sig vara upprymd och överraskad över beskedet:
– Vi har kämpat för detta under flera år. Att AFB nu går oss tillmötes är oerhört positivt och en stor seger för lundastudenterna. Hannesson tror att det är ett långvarigt opinionsarbete som ligger bakom hyressänkningen:
– Detta visar svart på vitt att studenters kamp lönar sig och att vi prioriterat en fråga som betyder mycket för de studenter vi representerar. Med en ekonomi under fattigdomsgränsen innebär en hyressänkning ett drägligare liv för många studenter.

Kontakt:
Sven Rolfsson, VD
046-19 15 00

Irina dos Lirpa, Informationschef
046-19 15 00


Kommentera so far
Lämna en kommentar



Lämna en kommentar